PERSIAPAN BABY KEDUA

Alhamdulillah, kejar, punya kejar, hampir 70% dah persiapan untuk kelahiran baby kedua ni. Macam-macam perasaan sebenarnya ni, hari ni check up nurse dah kata, baby dah masuk dah saluran dia, dah boleh prepare dah untuk ke hospital. 😀

Persiapan nak beli-beli tu dah abis dah, last shopping semalam. hehe. Tinggal yang kat rumah ni je, nak susun atur barang, anak dah bertambah 😀 Bedsheet pun tak jahit lagi ni, selimut lagi (sibuk siapkan tempahan dress, takut dah nak bersalin tak sempat pula, sian yg order)

Baju baru byk juga belikan untuk dia, baju kakak dia mmg ade, tp tak sampai hati pula, pakai sebagai pelasah ok lah kan, ni pun baby baru, nak juga yang baru, hehe ye ye ibu belikan

For The Baby (98%):

  • Baju (For Newborn) 4 helai (siap)
  • Pampers new born baby (siap)
  • Sarung kaki & tangan 2 set ( siap)
  • Barut (siap)
  • Botol susu (siap)
  • Set bantal dan tilam baby (siap)
  • Baby wipes(siap)
  • Toiletries (siap )
  • Cotton buds & ball (siap)
  • Mosquito Net (siap)
  • Minyak telon (siap)
  • Bakul baju baby (siap)
  • Bath Tub (siap)
  • Towel 2 helai (siap)
  • Blanket (siap)
  • Changing mat (ni kena check balik)
  • Napkin (siap)
  • Termos (siap)
  • Handkerchief (siap)

For The Mommy (90%):   

Barangan nak packing stand by dlm kereta

  • Maternity Pad
  • Stokin 2 pasang
  • Tuala (siap)
  • Kain batik dan baju lengan panjang 2p (siap, saya buat satu dress lycra, mmg terus sarung nanti)
  • Sweater 1p (siap)
  • Slipper
  • Toiletries (berus gigi, sikat, sabun)
  • Plasticbag
  • Mineral water/air selusuh/ minyak angin (ni belum lagi, kena gi jumpa ustaz dulu)
  • kad hospital (siap)

Barangan perlu ada masa berpantang

  • Set Bersalin (Nona Roguy) (siap, dapat diskaun 20% :D)
  • Nursing bra (4 helai) (siap) (beli di Mom’s Little Ones juga, dapat diskaun)
  • Bengkung (rasa nak beli baru)
  • Supplement untuk menambahkan susu ibu (hari tu ada nampak jual kat Mom’s Little Ones, Wangsa Maju, perlu survey lagi ni)
  • Losyen, scrub dan penjagaan diri (siap)

Paling best semalam, gi GM Plaza, Chow Kit Road tu borong rompers, baju, tuala untuk si kecil ni, murah, tapi beli banyak, hehe, okla, rompers mmg dah target beli kat sane, byk yg cantik2

Wah puas hati, boleh concentrate yang kat rumah pula.. 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: